Szybka szakszuka z kabanosem (shakshuka)

 

Szybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) Dziś mam dla Was pomysł na proste i bardzo sycące śniadanie. My je uwielbiamy. Taką szakszuke robię w najróżniejszych wersjach. Od tej tradycyjnej przyprawionej kuminem, składającej się z pomidorów, papryki, cebuli i jajek, po uproszczone, szybkie wersje. Dzisiejsza szakszuka wzbogacona jest o dodatek pysznych kabanosów Majerczyk. Uwielbiamy je. Mają wspaniały smak i prosty skład. Podobnie jak inne wyroby oferowane przez Zakład Masarski Majerczyk.

Kilka słów o…

Zakład Masarski Majerczyk z siedzibą w Skrzypnem powstał w 1994 roku. Jest to firma rodzinna założona przez Marię i Zygmunta Majerczyk. Początkowo była to mała Masarnia zatrudniająca kilka osób, jednak szybko uzyskana dobra pozycja na rynku lokalnym pozwoliła na znaczny rozwój Zakładu. Obecnie Firmą kieruje Artur Majerczyk, Dorota Wilczek i Zygmunt Majerczyk.

Jakość produkowanych przez Zakład wyrobów jest bardzo wysoka, oparta na tradycyjnych rodzinnych recepturach i naturalnym sposobie wędzenia (drzewo bukowe, olchowe z dodatkiem drzew owocowych). Technologia produkcji wyrobów opiera się na łączeniu tradycyjnych metod produkcyjnych – warunkujących określony smak i aromat z nowoczesnymi technologiami, zapewniającymi odpowiednie standardy smakowe i higieniczne.

Mój mąż uwielbia tą kiełbasę 🙂 Polecam i Wam! A ja… ja mogłabym tak jeść i jeść tą pyszną szynkę, kabanosy… po prostu wszystko 😉 Są produkty, które już po otwarciu zachęcają do jedzenia i… Takie właśnie są wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczak.

Wyroby Majerczyk królowały na moim świątecznym i sylwestrowym stole. I… królują po dziś dzień. Postaram się Wam pokazać jeszcze jakiś pyszny przepis z ich udziałem 🙂 Więcej zdjęć wyrobów znajdziecie pod przepisem na szakszuke 🙂 Spójrzcie przede wszystkim na ten wspaniały skład! Polecam 🙂

A teraz czas na prosty i szybki pomysł na śniadanie lub kolację 😉

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki lub świeże pomidory
  •  4-5 jajek
  • 3 kabanosy – kruche lub wieprzowo cielęce Majerczyk
  • masło do podsmażenia (około 0,5 łyżki)
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • szczypta czosnku granulowanego lub 1 świeży ząbek
  • posiekany zielony szczypiorek
  • opcjonalnie pół małej cebuli

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Kabanosy kroimy i chwilę podsmażamy na maśle. Uwaga: Jeśli chcecie możecie wcześniej podsmażyć przez chwilę drobno posiekaną cebulę wraz z startym ząbkiem czosnku (ja dziś użyłam granulowanego do smaku). Następnie dodajemy pomidory z puszki, lekko je rozgniatamy widelcem. Rada: Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej smażyć i obrać ze skórki. 

Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem (o ile wcześniej nie użyliśmy świeżego, patrz uwagi powyżej) i solą. Dusimy składniki około 4-5 minut. 

Po tym czasie łyżka robimy w pomidorach wgłębienia i wbijamy w nie po 1 jajku. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy tak do ścięcia się białek. Uwaga: Długość zależy od tego jakie chcecie mieć jajka – ja wolę płynne żółtko, mój mąż półpłynne (szakszuka ze zdjęć).

Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Pozostaw odpowiedź Irek Anuluj pisanie odpowiedzi

*