Uwielbiam surówki. Bez nich nie wyobrażam sobie drugiego dania. Dziś przepis na szybką surówkę z ogórka kwaszonego z rzodkiewką. Kolorowo, zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do obiadu. Spróbujcie.
Składniki:
- 7 ogórków kwaszonych (mniejszych)
- 3 duże rzodkiewki
- 1 mała cebulka
- szczypta soli ziołowej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno również pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawiamy szczyptą soli ziołowej i dolewamy oliwy z oliwek (u mnie około 1/2-3/4 łyżki, surówka nie może pływać w oliwie). Mieszamy. Na koniec doprawiamy całość pieprzem i opcjonalnie solą, znów mieszamy.
Surówkę najlepiej schłodzić w lodówce przez 15-20 minut przed podaniem.
Smacznego
Lubie wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, fajny przepis
Dziękuję 🙂
Szybka i do obiadku idealna. Pyszna! 🙂 Pozdrowionka 🙂
Rzodkiewki z kiszonymi jeszcze nie jadłam;)
Polecam. Proste, a pyszne połączenie 🙂
Lubię takie surówki! 🙂
🙂
Bardzo taką lubię 🙂 szybka i pyszna 🙂
🙂