Szybka smażona ryba – mintaj w panierce

Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej.

Zanim zaczniesz smażyć ryby… Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam.

Składniki:

  • płaty lub polędwice z mintaja
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryby należy wcześniej rozmrozić (ja zostawiam na noc).

Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około szczypty na każdy płat). Płaty dzielimy na pół.

Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego talerza wbijamy jajka. Jajka doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Rozbełtujemy je widelcem.

Każdy kawałek ryby maczamy najpierw w mące (strzepujemy nadmiar), następnie w jajka i na koniec w bułce tartej.

Smażymy na oleju na złoto z obu stron.

Gotowe!

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

    • Magdalena says:

      Najczęściej ryba się rozpada podczas smażenia, jeśli jest zbyt mokra, za szybko była rozmrażania itd.
      Jak ryba była rozmrażana? Czy dłużej przez noc?

Dodaj komentarz