Szybka młoda kapusta z bazylią

Szybka młoda kapusta z bazylią (1)

Szybka młoda kapusta z bazylią (3)

Dziś zapraszam Was na przepis na szybką młodą kapustę z bazylią. Młoda kapusta znów króluje na straganach. Osobiście muszę przyznać, że ją po prostu uwielbiam i przygotowuję na wiele różnych sposobów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Szybka młoda kapusta z bazylią, to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej bazylii będzie takim daniem zachwycony. Wyraźna w smaku, prosta w przygotowaniu. Czegoż chcieć więcej? W moim przypadku wyłącznie urządzenia które usprawniłoby mi pracę. Dlaczego? No cóż… oczywiście uwielbiam gotować i piec, ale przyznam Wam szczerze, że ze względu na mnóstwo innych obowiązków i dwa biegające maluchy po kuchni zawsze staram się usprawniać pracę lub omijać długie czynności. Jedną z tych dłuższych czynności (za którą przyznam nie przepadam) jest siekanie kapusty. Do tej pory nie dało się tego obejść. Blender i urządzenia, które miałam w kuchni nie siekały a rozdrabniały, a przecież nie o to chodzi. Mąż… no cóż nie zawsze jest obecny i chętny do siekania 😉 A miejsca w kuchni zawsze brakuje (nie mogę się zaopatrzyć wiele urządzeń). Czy znalazłam rozwiązanie? Zdecydowanie tak. Rozwiązaniem okazał się wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium.

wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium (2)

Wielofunkcyjny robot kuchenny Magmix 5200XL Premium  nie tylko pomaga w siekaniu, krojeniu na plastry, ale również w miksowaniu, ubijaniu, przygotowywaniu zup, piure, warzywnych tagliatelle, ciast, a nawet wyciskaniu soków i przygotowywaniu moich ulubionych smoothie czy koktajli. Urządzenie jest niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Poradzi sobie z nim każdy. Moja mama jest nim zachwycona. Śmieje się, że jakby za jej czasów były takie urządzenia, to o wiele bardziej pokochałaby gotowanie ; ) Urządzenie posiada w podstawowej wersji dwa uniwersalne pojemniki robocze 3,6 litra i 1,3 litra oraz trzeci 2,6 litra łączącą funkcję pojemnika krajalnicy i zarazem salaterki. Pojemniki mają konstrukcję „matrioszki” – wchodzą jeden w drugi, przez co nie zajmują miejsca zarówno podczas pracy, jak i składowania, co w przypadku mojej malutkiej kuchni jest niezwykłym atutem. Noże wykonane ze stali Sabatier™, która ma zdolność do samoostrzenia. Są tak wyprofilowane, że docierają do każdego miejsca w pojemnikach – radzą sobie doskonale nawet z produktami w niewielkiej ilości i rozmiarze np. jeden ząbek czosnku. Osobiście jestem bardzo zadowolona z wielofunkcyjnego robota kuchennego Magmix 5200XL Premium i szczerze Wam go polecam. Urządzenie na lata!

 Na blogu będą pojawiać się kolejne przepisy, w przygotowaniu których pomógł mi robot Magmix 5200XL Premium. Postaram się Wam pokazać wszystkie najciekawsze funkcje urządzenia. Dziś funkcja siekania, do której użyłam jednej z dostępnych tarcz. Poza tarczami możecie również wykorzystać niezwykle ostre noże. Dla przykładu nóż uniwersalny wspaniale nadaje się do przygotowania bazy do pesto (u mnie z młodej kapusty). Dodam jeszcze oliwę (urządzenie posiada miarkę co ułatwia pracę) i inne dodatki i jutro podam z makaronem 😉

wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium (3)

A wracając do przepisu…

Szybka młoda kapusta z bazylią (4)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czubata łyżka masła (u mnie klarowane)
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • szczypta soli ziołowej
  • 5 łyżeczek słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • kawałek kiełbasy (u mnie podwawelska)*
  • woda
  • sól i pierz do smaku

*można pominąć, wówczas danie będzie bezmięsne

Przygotowanie:

Siekamy cebulkę i chwilę podsmażamy na maśle. Młodą kapustę posiekaj w w robocie kuchennym Magimix. Wystarczy nałożyć odpowiednią tarczę, pociąć kapustę na mniejsze kawałki i po chwili wszystko jest gotowe.

wielofunkcyjny robot kuchenny Magimix 5200XL Premium (1)

Tak przygotowaną kapustę przekładamy do podsmażonej cebulki, mieszamy, lekko soli i całość podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy słodką czerwoną paprykę, posiekane liście świeżej bazylii, posiekaną zieloną pietruszkę, pieprz, sól ziołową, starty na drobnych oczkach czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy ketchup, mieszamy. A następnie drobno pokrojoną kiełbasę (można pominąć). Podlewamy wodą i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając / podlewając wodą. Pod koniec próbujemy, opcjonalnie doprawiamy i jeszcze chwilę zostawiamy na gazie. Podajemy jako danie główne (samo lub z pieczywem) lub dodatek do innych dań.

Szybka młoda kapusta z bazylią (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

22 comments

  1. kociel says:

    Ja niestety nie mam takiego odlotowego urządzenia, więc zostaje mi siekanie… ale przepi bardzo fajny i ciekawy, nie słyszałam wcześniej o takim daniu. Z chęcią wykorzystam w najbliższej przyszłości.

  2. Olka says:

    Młodą kapustę uwielbiam, ale z racji dość wrażliwego żołądka niestety rzadko ją jadam. A jest taka dobra. Do tego pomysł na dodanie do niej bazylii jest naprawdę super. Dzięki temu na pewno nabiera nieco bardziej odświeżającego smaku.

    • Magdalena says:

      Dzień dobry. Wpis jest oznaczony jako współpraca (tag), jest też umieszczony w takiej kategorii „Współpraca (przepisy, recenzje i inne) 🙂 Cieszę się, że przepis się podoba. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi