Szybka kokosowo-orzechowa krajanka (bez pieczenia)

Szybka kokosowo-orzechowa krajanka (bez pieczenia) Ostatnio coraz częściej sięgam po szybkie słodkości bez pieczenia. Dziś kolejna pyszna propozycja idealna do małej filiżanki dobrej kawy. Jeśli lubicie połączenie kokosowych i orzechowy smaków oraz proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu desery, to w tym się dosłownie zakochacie 😉 Pierwszy raz tą krajankę przygotowałam bardzo dawno temu… Zmieniłam już nie raz lekko jej recepturę, ale ta dzisiejsza jest tą, którą chyba najbardziej lubię. Spróbujcie. Pyszna, szybka kokosowo-orzechowa krajanka, to idealna propozycja na weekend 🙂

A jak deser, to i dobra kawa 🙂 Ja polecam Wam zajrzeć do sklepu Filiżanka Kawy Herbaty, gdzie poza aromatyczną ziarnistą kawą znajdziecie również wiele innych wspaniałych produktów. Jak chociażby pyszne Boże Krówki (tak uwielbiane przez moje maluchy), wspaniałe herbaty (również w świątecznych opakowaniach) , syropy i wiele wiele więcej.

Moje maluchy uwielbiają Boże Krówki, a i ja nie umiem przejść obok nich obojętnie 😉

 

Składniki:

  • 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych)
  • 1 szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi*
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 100 g masła
  • około 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie (dekoracja do ciast)

*jeśli takiego nie macie dodajcie do masy wiórki kokosowe

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Przygotowanie:

Pokruszone herbatniki (nie rozdrabniamy ich w blenderze, mają być ciut większe i mniejsze kawałki – ja robiłam to w dłoniach, ale możecie np. wrzucić je do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia) wrzucamy do miski.

W małym rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), następnie dodajemy szklankę masła orzechowego z wiórkami kokosowymi. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Naszą kokosowo-orzechową masę wlewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami. Mieszamy składniki.

Masę wykładamy do małej foremki (20×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy całość do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę (miseczkę z połamaną czekoladą stawiamy nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać tafli wody).

Wyciągamy nasz deser z lodówki i polewamy go rozpuszczoną czekoladą. Dodatkowo wierzch można posypać chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie.

Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kroimy i podajemy z filiżanką ulubionej kawy 😉

Smacznego

 

Szukając pomysłu na prezent zajrzyjcie do sklepu Filiżanka Kawy Herbaty



Andrzejkowa uczta 2

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi