Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce)

szybka-babka-z-rodzynkami-na-mace-krupczatceDziś dzielę się z Wami przepisem na szybką babkę z rodzynkami (na krupczatce). Pyszna, prosta w przygotowaniu dodatkowo wzbogacona bakaliami. Idealna do weekendowej jak i codziennej kawy lub herbaty. U mnie zaraz po upieczeniu dosłownie znikła w oczach 😉 Bakali w niej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis 😉 Spróbujcie.

szybka-babka-z-rodzynkami-na-mace-krupczatce-2Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce)

babka-z-bakaliami

Składniki:

Przygotowanie:

Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy.

Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka kopertówka).

przygotowanie-babka-na-krupczatce

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (około 45-50 minut).

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.

szybka-babka-na-krupczatce

Do przygotowania babki użyłam mąk z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

*inspiracja z bloga „Różowa kuchnia” – z moimi zmianami

Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę”. W raz ze mną bakaliowe smakołyki piekły: Joanna (klik), Gosia (klik), Joanna (klik), Bożena (klik), Katarzyna (klik), Dorota (klik)

Print Friendly

37 comments

Dodaj komentarz


*