Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką)

Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze babki i babeczki. Od tych klasycznych – piaskowych, z kakao, kokosem, czekoladą, do tych z pistacjami. U mnie każda babka znika w mgnieniu oka. Dziś przepis na kolejną pyszną babkę, tym razem jest to szybka babka z kajmakiem mieszana łyżką. Kilka prostych składników plus masa kajmakowa (krówkowa), która nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka klasy M

Do podania:

  • cukier puder lub czekoladowa polewa

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło i dodajemy 3 łyżki kajmaku, rozpuszczamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz z kajmakiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożoną papierem do pieczenia).

Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

Babkę przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*