Szarlotkowy omlet z aromatyczną zieloną herbatą

Szarlotkowy omlet z aromatyczną zieloną herbatą (1)Szarlotkowy omlet z aromatyczną zieloną herbatą (2)

Dziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaku i … niebiańskiego zapachu. A wszystko, to za sprawą mojej ulubionej zielonej herbaty Ginkgo Japońska Wiśnia. Jej zapach i smak są po prostu zniewalające. Już po otwarciu opakowania z herbatą czuje się zrelaksowana… ach te zapachy 🙂 Do tego pyszny szarlotkowy omlet i… nic mi więcej nie trzeba. Kto się skusi? 🙂

P.s. W sklepie VarieTea, gdzie znajdziecie wiele aromatycznych herbat trwa jeszcze promocja

varieTea promocja

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu (nie może być rzadki)
  • 4 łyżeczki niskosłodzonych jabłek z cynamonem (ze słoiczka)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około łyżeczki oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy dokładnie (np. widelcem) mąkę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jabłka z cynamonem i znów mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Nasz szarlotkowy omlet kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką jabłek z cynamonem oraz ulubioną aromatyczną herbatą – polecam zieloną herbatę  Ginkgo Japońska Wiśnia.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Elka Anuluj pisanie odpowiedzi