Syrop z Agawy – co to jest? I przepis na pierniczki.

Syrop z Agawy – co to jest? I przepis na pierniczki.

Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o syropie z Agawy. Znacie? Próbowaliście już?

Syrop z agawy, to jeden z zamienników cukru i miodu. Syrop wytwarzany jest w Meksyku ze specjalnej odmiany agawy. Jest słodki, gęsty i ma złocistobrązową barwę, różną w zależności od producenta.  Intensywność smaku syropu jest uzależniona od jego barwy. I tak – jasne syropy nadają słodyczy, ale nie zmieniają smaku dań, a im ciemniejszy syrop, tym mocniejszy karmelowy posmak w naszych potrawach. Syrop z agawy można wykorzystać m.in. do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, do drinków, do polewania deserów, gofrów, placuszków itd. Można go również wykorzystać do przygotowania różnych marynat do mięs oraz do najróżniejszych wypieków. Ja wykorzystuję go właśnie najczęściej do wypieków.

Czy syrop z agawy jest zdrowy? O tym można polemizować. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny. 100 g syropu z agawy dostarcza około 25% mniej kalorii od cukru. Jest on słodszy od cukru, więc możemy użyć go mniej tym samym dostarczając organizmowi mniej kalorii. Jednak… czy syrop z agawy ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? No cóż… z tego co przeczytałam zdania są podzielone. Ja napiszę krótko – wszystko z umiarem. I tak też stosuję syrop z agawy. Wypieki z jego dodatkiem są niewątpliwie pyszne – w szczególności pierniczki. I do tego właśnie go używam.

Gdzie kupić syrop z agawy?

Dużą ilość syropu z agawy w przystępnej cenie możecie kupić tutaj

A teraz przepis na proste pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 łyżki przyprawy do pienika
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • 100 ml syropu z agawy BioIndygo
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody (płaska)
  • lukier do ozdobienia pierniczków

Przygotowanie:

Składniki zagniatamy, aż powstanie miękka plastyczna masa. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (3-5 mm). Wycinamy pierniczki. Pieczemy około 12-15 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny.

Po przestudzeniu zdobimy lukrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Łucja says:

    Przepis wypróbowany 🙂 Pierniczki naprawdę smaczne kupię zapas tego syropu bo o dziwo rodzina woli te pierniczki od tych z miodem

Dodaj komentarz