Syrop imbirowy z nutą cynamonu

Syrop imbirowy z nutą cynamonu. Rozgrzewający, idealny na zimne jesienne dni. Wspaniale smakuje z herbatą czy kawą. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim desery lub dodać do wypieków. Prosty w przygotowaniu. Polecam Wam spróbować. Ja przygotowuję go specjalnie na jesienne bądź zimowe dni. Nic tak nie rozgrzewa jak filiżanka herbaty z dodatkiem takiego syropu.

Składniki:

  • 100 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego / szklanka 200 ml
  • 2 szklanki wody
  • około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu*

*w sklepie Brat.pl nabędziecie dużą ilość w przystępnej cenie. Pamiętajcie też o 7,5% rabacie na pierwsze zakupy dla czytelników bloga na kod: słodkieokruszki

Przygotowanie:

Imbir obieramy (czyt. skrobiemy za pomocą łyżeczki, skórka powinna ładnie zejść). Następnie kroimy w kostkę.

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w kostkę imbir oraz wodę. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ognień na minimalny, dodajemy cynamon i gotujemy całość aż syrop lekko zgęstnieje, a jego kolor stanie się intensywny. Warto co jakiś czas przemieszać syrop.

Syrop przecedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek lub słoiczków (u mnie tak jak na zdjęciu – wyszła 1 buteleczka, a resztę syropu przeleję za chwilę do małego słoiczka).

Syrop przechowujemy w lodówce.

Podajemy do herbaty, do wody, do kawy, a nawet do ciast czy deserów.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi