Sylwestrowa sałatka Ani

Sylwestrowa sałatka Ani U mojej koleżanki na sylwestrowym stole zawsze można było znaleźć trzy sałatki. Sałatkę gyros (moją wersję znajdziecie tutaj), tradycyjną sałatkę warzywną i jej popisową sałatkę sylwestrową. Czasem pojawiała się również jakaś wersja sałatki z tuńczykiem 😉 Sylwestrowa sałatka Ani jest bardzo prosta w przygotowaniu i śmiało można ją podać na święta lub inne okazje. Kilka chwil przygotowań i mała ilość składników 🙂

Bazę tej sylwestrowej sałatki stanowią śledzie i jabłka. Sałata jest naprawdę pyszna, a smaki świetnie do siebie pasują, dlatego dziś dzielę się z Wami tym prostym przepisem z moimi małymi zmianami. To kto się skusi na taką sylwestrową sałatkę?

Składniki: (ilości można zwiększyć w zależności od potrzeb)

  • 1 średnie jabłko (najlepiej lekko słodkie)
  • 2-3 duże śledzie z oleju lub filety śledziowe a la matjas
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz do smaku
  • 2 suszone śliwki – u mnie od Woj-len (polecam!)
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka można skropić sokiem z cytryny wówczas nie będą ciemniały.

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w paseczki, dodajemy do jabłka. Jeśli używamy filetów a la matjas należy je najpierw wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny, wodę zmieniamy w trakcie moczenia.

Do składników dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki i śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy śmietany.

Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz