Święta z Octim. Przepis na śledzika w musztardowym sosie.

Świąteczna paczka od OctimŚwięta już tuż tuż… Rodzinne ciepło, kolędy, prezenty, śmiech dzieci i wiele wspaniałych potraw na stole. W przedświątecznej gorączce warto zadbać o smaki – tradycyjne, ale i nowoczesne, które przy wigilijnym stole połączą pokolenia. Kulinarne pomysły zachowajmy także na karnawał, podczas którego potrawy muszą być lekkostrawne, ale sycące, by starczyło sił do zabawy do białego rana. Mi w przygotowaniu potraw pomogą produkty Octim, które od lat zaostrzają apetyt konsumentów. Polecam je i Wam.

Octim (4)

Gdy odwiedza nas liczna rodzina i przyjaciele, nie ma czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej.

Pysznych inspiracji szukajcie na stronie http://octim.com.pl/przepisy/

Ja tym czasem polecam Wam przepis na śledzika w musztardowym sosie. Przepis ten dostałam dawno temu od mojej znajomej i po dziś dzień cieszy mnie swoim smakiem i prostotą wykonania. Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • około 400g śledzi a la matjas
  • posiekana czerwona cebulka

Na sos:

  • 250 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki (z górką) ostrej musztardy
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej Octim
  • 3 łyżki majonezu kanapkowego
  • 2 płaskie łyżeczki carry
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Składniki sosu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do połączenia. Śledzie odcedzamy i tniemy na paski, a następnie układamy na talerzu. Wierzch posypujemy posiekaną cebulą (można ją wcześniej sparzyć). Całość polewamy sosem musztardowym.

Smacznego

Niestety ze względu na problemy zdrowotne dzieci nie miałam kiedy przygotować zdjęć tego pysznego śledzika, ale jak tylko znajdę czas na pewno je uzupełnię 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*