Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym

Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym (1)Święta już tuż tuż. Na świątecznym stole nie może u mnie zabraknąć najróżniejszych śledzi i sałatek. Dziś polecam Wam świątecznego śledzika z ogóreczkiem w oleju rydzowym. Pyszny, szybki w przygotowaniu, doskonały na święta. A jeśli jeszcze nie próbowaliście oleju rydzowego, to zachęcam Was do spróbowania. Doskonale komponuje się ze śledziem, idealny do różnych sałatek, dresingów, ryb. Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej Rydzowy” charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa. Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania.

Wesołych Świąt!

Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym (2)

Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym

Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym (3)

Składniki:

  • 250 g filetów ze śledzia a la matjas
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • odrobina soli do smaku

Przygotowanie:

 Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniamy 2 razy. Po tym czasie kroimy je na około 1 cm kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną na półplasterki czerwoną cebulą (wcześniej umieszczam ją na sitku i przelewam wrzątkiem) i pokrojonego w kostkę ogórka. Całość zalewam olejem rydzowym, doprawiam do smaku pieprzem i solą (nieduża ilość). Mieszam, próbuję i opcjonalnie doprawiam.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz