Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć 😉 Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie zawsze on znika dosłownie w mgnieniu oka. Polecam Wam go na tegoroczne święta, jak i na każde przyjęcie. Spróbujcie.
Rada: Jeśli nie lubicie brzoskwiń możecie dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę. Możecie też pominąć dodatki w masie serowej. Sernik sam w sobie po prostu rozpływa się w ustach. Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem, to mój mały hit. Prosty w przygotowaniu, a jakże pyszny i dobrze prezentujący się na stole.
Przysłowiową kropką nad „i” w tym przepisie jest piernikowy kajmak od POLDER. Dla mnie coś cudownego. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście.
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła (zimnego)
- 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka (np. Wieluń Mój Ulubiony)
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (duże)
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- kajmak piernikowy POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować)
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a bok smarujemy masłem i obsypujemy np. kaszą manną lub mąką.
Przygotowujemy spód:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (masło należy posiekać nożem).
Zagniatamy ciasto i owijamy je w folię spożywczą. Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy nasz spód do zezłocenia (około 15-17 minut). Uwaga! Po wyjęciu spodu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (w takiej będziemy piec sernik).
Przygotowujemy masę serową (w czasie, gdy podpiekamy spód):
Uwaga! Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Do masy wlewamy powoli śmietankę, miksując. Następnie dodajemy proszek budyniowy i nasz ser (łyżka po łyżce), miksujemy do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy 6 białek (2 z ciasta i 4 z masy). Naszą piankę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki.
Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki (wcześniej należy je odsączyć z syropu). Krótko mieszamy.
Naszą masę wykładamy na podpieczony spód.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, sernik powinien zacząć lekko odstawać od brzegów i mieć mocniej zarumieniony wierzch).
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na zimnym cieście rozsmarowujemy nasz kajmak piernikowy i całość posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego
Ale pyszny sernik!
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszny serniczek kochana 🙂
Dziękuję i polecam 🙂