Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem

Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć 😉 Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie zawsze on znika dosłownie w mgnieniu oka. Polecam Wam go na tegoroczne święta, jak i na każde przyjęcie. Spróbujcie.

Rada: Jeśli nie lubicie brzoskwiń możecie dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę. Możecie też pominąć dodatki w masie serowej. Sernik sam w sobie po prostu rozpływa się w ustach. Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem, to mój mały hit. Prosty w przygotowaniu, a jakże pyszny i dobrze prezentujący się na stole.

Przysłowiową kropką nad „i” w tym przepisie jest piernikowy kajmak od POLDER. Dla mnie coś cudownego. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika 😉 Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka (np. Wieluń Mój Ulubiony)
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (duże)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • kajmak piernikowy POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować)
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a bok smarujemy masłem i obsypujemy np. kaszą manną lub mąką.

Przygotowujemy spód:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (masło należy posiekać nożem).

Zagniatamy ciasto i owijamy je w folię spożywczą. Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy nasz spód do zezłocenia (około 15-17 minut). Uwaga! Po wyjęciu spodu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (w takiej będziemy piec sernik).

Przygotowujemy masę serową (w czasie, gdy podpiekamy spód):

Uwaga! Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.

Do masy wlewamy powoli śmietankę, miksując. Następnie dodajemy proszek budyniowy i nasz ser (łyżka po łyżce), miksujemy do połączenia składników.

W drugiej misce ubijamy 6 białek (2 z ciasta i 4 z masy). Naszą piankę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki.

Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki (wcześniej należy je odsączyć z syropu). Krótko mieszamy.

Naszą masę wykładamy na podpieczony spód.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, sernik powinien zacząć lekko odstawać od brzegów i mieć mocniej zarumieniony wierzch).

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Na zimnym cieście rozsmarowujemy nasz kajmak piernikowy i całość posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*