Świąteczny konkurs z firmą Stella. Do wygrania 3 zestawy nagród!

konkurs-z-produktami-stellaMoi drodzy,

Święta już tuż tuż. Wraz z firmą Stella Pack S.A. przygotowałam dla Was niespodziankę. Zapraszam Was do udziału w świątecznym konkursie. Do wygrania będą aż 3 zestawy produktów Stella: folia, rękaw do piecz i papier do piecz, które na pewno przydadzą się w każdej kuchni. W mojej są dosłownie niezbędne. Zadanie konkursowe jest naprawdę proste:

„Podziel się świątecznym przepisem na ciasteczka, pierniczki, ciasto lub inną pieczoną potrawę”

Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.

Prawda, że proste zadanie 😉 Zapraszam Was serdecznie do udziału w konkursie.

 

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się świątecznym przepisem na ciasteczka, pierniki, ciasto lub inną pieczoną potrawę”.
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Zdjęcie można zamieścić pod przypiętym postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  3. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod przypiętym wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu).
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. W konkursie przewidziano 3 jednakowe nagrody w postaci zestawu produktów Stella: folia, rękaw do pieczenia i papier do pieczenia.
    Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę (zestaw).
  6. Sponsorem nagród jest firma Stella Pack S.A. Biorąc udział w konkursie polub fanpag Stella – Premium Home Line
  7. Konkurs trwa od 16.12.2016 do 21.12.2016 r. (włącznie).
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 2 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

 

Print Friendly, PDF & Email

42 comments

  1. Justyna D. says:

    Piernikowe kostki z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

    Składniki:

    Ciasto:
    40 g masła
    2 łyżki miodu
    2 płaskie łyżki kakao
    1/2 łyżki przyprawy do piernika
    1 duże jajko
    2 łyżki cukru
    1/3 szkl kefiru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g mąki pszennej

    Krem orzechowy:
    50 g orzechów włoskich, zmielonych
    50 g mleka
    50 g masła
    30 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
    50 g gorzkiej czekolady
    25 g masła

    Przygotowanie:

    Ciasto: Pierwsze 4 składniki ciasta (masło, miód, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszankę odstawić do wystudzenia.

    Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko ubić z cukrem do jasności i puszystości. Wlać kefir, ostudzoną mieszankę z masła, kakao, miodu i przyprawy do piernika oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta.

    Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

    Krem orzechowy: Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Orzechy powinny wchłonąć całe mleko. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać masę orzechową, za każdym razem zmiksować na średnich obrotach miksera.

    Ostudzone ciasto piernikowe pokroić nożem na 3 równe części (3 równe małe prostokąty). Pierwszy prostokąt wysmarować kremem orzechowym, przykryć II ciastem. Ten wysmarować dżemem i przykryć ostatnim blatem ciasta piernikowego. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły.

    Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polewą oblać górę ciasta. Ciasto pokroić w malutkie kosteczki 3cm×3cm. Smacznego!

  2. Justyna D. says:

    Orzechowo-jabłkowa Pychotka

    Składniki: (na formę o wymiarach 25×35 cm)

    Ciasto kruche:
    220 g zimnego masła
    500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1/2 szkl cukru pudru
    6 żółtek

    Beza:
    6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym)
    1,5 szkl cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wkładka jabłkowa:
    350 g musu jabłkowego
    1/2 szkl gorącej wody
    50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania)

    Krem budyniowo-jabłkowy:
    500 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    220 g miękkiego masła
    100 g musu jabłkowego (polecam domowej roboty)

    Dodatkowo:
    słoiczek musu jabłkowego
    200 g orzechów włoskich, posiekanych

    Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.

    Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.

    Schłodzone kule ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować musem jabłkowym. Na mus wyłożyć pianę z białek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić.

    Wkładka jabłkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodać do niej mus jabłkowy i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta umieszczony w blaszce, wyrównać. Schłodzić do całkowitego stężenia warstwy jabłkowej.

    Krem budyniowo-jabłkowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Na koniec dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować.

    Na schłodzony placek z wkładką jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a blaty zmiękną. Pychotka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!

  3. Justyna D. says:

    Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym

    Składniki: (na 12 sztuk)

    Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    1 szkl ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki miodu
    80 g masła
    1/2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki kakao
    4 łyżki cukru+ 1 łyżeczka
    2 jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 360 g)
    4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek

    Lukier:
    100 g cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

    Przygotowanie:

    Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić do wyrośnięci (20-30 minut).

    W międzyczasie w garnuszku umieścić masło, kakao, przyprawę do piernika oraz miód. Garnuszek postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszankę przestudzić.

    Do wyrośniętych drożdży wlać ciepłe mleko, letnią mieszankę z masła, kakao, przyprawy do piernika i miodu oraz wbić jajka. Mąkę pszenną wymieszać z solą i wraz z cukrem również dodać do drożdży. Całość dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ścianek naczynia i zawija się na mieszadła, jest sprężyste i jednolite. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.

    Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Każdą część cienko rozwałkować na duży prostokąt o grubości 3-5 mm. Jedną połowie prostokąta wysmarować dżemem, następnie złożyć w pół. Ciasto pokroić na 6 równych części, a te przeciąć wzdłuż prawie do samego końca. Końce skręcić wokół siebie tworząc spiralę.

    Drożdżówki ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (na jednej blaszce się nie zmieszczą). Odstawić na 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować wodą wymieszaną z miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce.

    Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego!

  4. Justyna D. says:

    Makowiec Złota Rosa

    Składniki: (na blaszkę 35×25 cm)

    Ciasto kruche:
    150 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    280 g mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    1200 g gotowej masy makowej z puszki
    150 g cukru
    100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    120 g miękkiego masła
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    4 łyżki kaszy manny
    4 duże jajka

    Pianka:
    8 białek w temperaturze pokojowej
    1 i 1/4 szkl cukru pudru

    Przygotowanie:

    Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 35×25 cm. Tak przygotowany spód chłodzić w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.

    Masa makowa: Do masy z puszki dodać cukier, posiekane orzechy, miękkie masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Całość utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, a masło przestanie być widoczne. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać do masy makowej.

    Na wystudzony spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 35-45 minut (masa makowa powinna się ściąć z wierzchu). Pod koniec tego czasu przygotować piankę…

    Pianka: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując.

    Po tych 35-45 minutach pieczenia makowca, uchylić piekarnik i szybciutko wyłożyć na wierzch ubitą pianę z białek. Wyrównać i przy pomocy skrobki zrobić na piance delikatne fale (fale sprzyjają powstawaniu kropelek rosy- w ich szczelinach lubią się tworzyć ;)).

    Zapiekać jeszcze przez około 15 minut w 150-160 st.C. Temperatura nie może być za wysoka, a czas pieczenia makowca już z pianką nie może być zbyt długi. Jeśli pianka zbyt mocno się przyrumieni- nici z kropelek rosy! Ja często, gdy widzę, że po 10 minutach pieczenia pianka nabiera koloru, wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Pianka w tym czasie dochodzi do siebie.

    Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kropelki rosy podczas chłodzenia ciasta powinny się uwidaczniać. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce. Smacznego!

  5. Justyna D. says:

    Piernikowe muffinki z pomarańczą

    Składniki: (na 12 sztuk)

    Ciasto:
    70 g masła
    3 łyżki kakao
    2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g)
    1 łyżka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z 2 małych pomarańczy
    3/4 szkl cukru
    2 jajka
    1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    1/3 szkl mleka

    Dodatkowo:
    12 łyżeczek dżemu pomarańczowego
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka mleka
    1-2 łyżeczki naturalnego kakao

    Przygotowanie:

    Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło roztopić w garnuszku dodając pod koniec kakao. Odstawić do wystudzenia na kuchennym blacie.

    Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, mleko, sok z pomarańczy i ostudzone masło z kakao). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.

    Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Jeśli ciasta będzie za dużą, muffinki mogą podczas pieczenia uciec nam z foremek.

    Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut do momentu, gdy muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego!

    Zdjęcia przesyłam mailem 🙂
    akrobatka@spoko.pl

  6. Katarzyna Prosińska says:

    Moja propozycja konkursowa to sernik z rosą 🙂

    Składniki:
    Ciasto:
    1. 1 1/2 szklanki mąki
    2. 1/2 szklanki cukru
    3. 1/2 kostki margaryny
    4. Łyżeczka proszku do pieczenia
    5. Jajko
    6. Żółtko
    Masa serowa:
    1. Szklanka cukru
    2. 6 żółtek
    3. 3 łyżki śmietany 18%
    4. 3 łyżki oleju
    5. 1 kg sera we wiaderku do sernika
    7. 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
    8. 1/2 litra mleka
    Rosa:
    1. 7 białek
    2. 2 łyżki cukru pudru
    3. 3 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania:
    Ciasto:
    1. Z przesianej mąki i proszku do pieczenia, cukru, margaryny, jajka i żółtka zagniatamy ciasto.
    2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Masa:
    2. Cukier i żółtka ucieramy. Dodajemy śmietanę, olej. Ucieramy. Dodajemy ser i budyń, ucieramy mikserem, na końcu dodajemy mleko i ponownie ucieramy.
    3. Lejący ser wylewamy na surowe ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.
    Rosa:
    4. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę.
    Pianę wykładamy na zapieczony ser, posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy jeszcze 20 minut.

    Smacznego! 🙂

  7. Katarzyna Prosińska says:

    Świąteczny tort śmietanowo-brzoskwiniowy 🙂

    Składniki:
    Biszkopt:
    1. 6 jajek
    2. Szklanka cukru
    3. Szklanka mąki pszennej
    4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    5. Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1. 500ml śmietany 30%
    2. 2 opakowania śmietan-fixu
    3. Łyżka cukru pudru
    4. Puszka brzoskwiń

    Sposób przygotowania:
    Biszkopt:
    1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i żółtka.
    2. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
    3. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać.
    4. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlać masę i piec około 30 minut w temp. 180 stopni C.
    5. Upieczony biszkopt pozostawić do ostudzenia.

    Masa śmietanowa:
    1. Odsączone brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
    2. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
    3. 5 łyżek śmietany odłożyć, a resztę wymieszać z brzoskwiniami.

    Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.
    Każdy blat nasączyć syropem z brzoskwiń i posmarować ubitą śmietaną kremówką wymieszaną z brzoskwiniami.
    Boki i wierzch tortu posmarować odłożoną śmietaną.
    Tort dowolnie udekorować.

    Smacznego! 🙂

  8. Ewelina P says:

    Piernik z musem gruszkowym

    Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone to idealny pomysł na „małe, słodkie
    co nieco”.

    Składniki

    Ciasto piernikowe
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    130g masła
    130g śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka miodu
    olej
    kasza manna

    Woda do gotowania gruszek
    5 gruszek
    1/2 litra wody
    3 łyżki cukru
    1/2 laski cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    sok z połowy cytryny

    Masa śmietanowa
    250g mascarpone
    200g śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    6 łyżek mleka
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    30ml likieru amaretto
    100ml wrzątku

    Mus gruszkowy
    600g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego
    125ml wody
    2 gruszkowe galaretki

    Dodatkowo
    100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka

    Wykonanie

    1. Woda do gruszek
    Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić
    w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

    2. Ciasto piernikowe
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

    3. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

    4. Mus gruszkowy
    Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia.

    5. Poncz
    Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

    6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki
    na około 40minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.

  9. Ewelina P says:

    Piernikowa babeczka z kremową choinką

    Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser.

    Składniki:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    100g masła
    150ml mleka
    250g mąki pszennej
    100g powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cynamonu

    Masa:
    500ml śmietany 36%
    1 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    ½ łyżeczki cynamonu
    odrobina barwnika koloru zielonego
    kolorowe perełki dekoracyjne

    Wykonanie:
    1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
    2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.
    3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki.
    4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
    5. Masa:
    Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik
    i całość dokładnie wymieszać.
    6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.

  10. Ewelina P says:

    Japoński makowiec z musem jabłkowym

    Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie
    w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

    Składniki:

    Makowiec:
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    200g maku
    125g masła
    350g jabłek startych o grubych oczkach
    100g rodzynek
    10ml aromatu migdałowego
    2 łyżki likieru amaretto
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    masło do wysmarowania formy

    Mus jabłkowy:
    810g prażonych jabłek w słoiku
    2 galaretki jabłkowe
    1/2 szklanki wrzątku

    Krem:
    250g mascarpone
    200ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    120g białej czekolady
    25g masła extra
    2 łyżki śmietany 30%
    perełki zielone
    wiórki kokosowe

    Wykonanie:
    1. Makowiec
    Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
    Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm
    (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na
    2 blaty makowe.
    2. Mus jabłkowy:
    Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    3. Krem:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.
    4. Polewa:
    Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.

  11. Laura says:

    Moja propozycja to wytrawne, warzywne serniczki z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

    Składniki:
    Spód:
    – 200 g solonych krakersów
    – 100 g masła

    Masa:
    – 700 g mielonego twarogu
    – 300 g ziemniaków
    – 450 g łososia (świeżego fileta)
    – 1 por (biała część)
    – 3 ząbki czosnku
    – 4 jajka
    – 1 marchewka
    – 1 cebula
    – 100 g parmezanu lub grana padano
    – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    – garść kaparów
    – sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
    – papryka (słodka i ostra)
    – 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    – 1 łyżka drobno posiekanego koperku
    – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    – 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku

    Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno każdego ramekina (kokilki). Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać do przygotowanych ramekinów na krakersowy spód. Serniczki piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Serniczki udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną. Zamiast małych wytrawnych serniczków, można upiec sernik w dużej formie, należy go piec wtedy 1 godzinę.

  12. Magdalena says:

    Ciasto z jabłkami i polewą migdałową
    Składniki:
    -1 i 1/2 kg obranych i pokrojonych jabłek
    -50 g cukru
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    na ciasto:
    -300 g mąki
    -100 g cukru
    -200 g masła
    -1/2 torebki proszku do pieczenia i cukru waniliowego
    -1 jajko
    -1 żółtko
    -szczypta soli
    na krem:
    -30 g mielonych orzechów włoskich i cukru
    -30 g masła i mąki
    -1 jajko
    -2 łyżki tartej bułki
    na polewę:
    -80 g miodu
    -50 g śmietany
    -20 g masła
    -80 g siekanych migdałów
    -1 łyżeczka mąki
    Wykonanie:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 28 cm. Składniki kremu utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać tartą bułką. Pokrojone lub starte na tarce jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na kremie. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodać mąkę, posiekane migdały i wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 15 minut.

  13. Ela says:

    Wieniec orzechowy
    Składniki:
    -200 g ziemniaków
    -4 jajka
    -300 g cukru
    -100 g orzechów włoskich
    -150 g mąki
    – 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -2 łyżki soku z cytryny
    -250 g konfitury wiśniowej
    -2 łyżki cukru pudru
    -2o g margaryny
    -2 łyżki bułki tartej
    -olej
    Wykonanie:
    Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, ostudzić. 3 żółtka oraz 1 jajko utrzeć na kremową białą masę z dodatkiem 250 g cukru. Następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę, zmielić 80 g orzechów. Do masy jajecznej dodać orzechy, mąkę, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i razem z ziemniakami dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Równomiernie napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec około 35 minut. Gotowy wieniec studzić 20 minut, następnie wyjąc z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Na patelni lekko karmelizować 3 łyżki cukru, dodać sok z cytryny, 50 ml ciepłej wody i zagotować syrop. Dodać resztę orzechów. Dobrze wymieszać. Kawałek foli aluminiowej nasmarować olejem i na niej ułożyć orzechy w karmelu. Pozostawić do zastygnięcia. Wieniec rozciąć na dwa kółka, przełożyć konfiturą. Ciasto oprószyć cukrem pudrem. Udekorować orzechami w karmelu.

  14. Ania says:

    Krajanka żurawinowa
    Składniki:
    150 g czekolady o smaku pomarańczowym
    -200 g suszonej żurawiny
    -120 g masła
    -100 g cukru
    -1 laska wanilii
    -2 jajka
    -szczypta soli
    -200 ml śmietany kremówki
    -250 g mąki
    -bułka tarta
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka mielonego imbiru
    na lukier:
    -250 g cukru pudru
    -3 łyżki soku z cytryny
    -kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
    -żurawiny do dekoracji
    Wykonanie:
    Czekoladę i połowę żurawiny grubo posiekać. Masło utrzeć na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i miąższem z laski wanilii. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać po jednym jajku. Dodać śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i imbir. Całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do specjalnej formy z 6 wgłębieniami, wysmarować tłuszczem i posypać tarą bułką. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, ostudzić, ostrożnie przełożyć na talerz. Przygotować lukier: drewnianą pałką utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, połączyć z barwnikiem spożywczym. Posmarować przygotowane ciastka, udekorować pozostałymi żurawinami i odstawić do zastygnięcia.

  15. Ewelina says:

    Co roku stawiam na zdrowe słodkości.
    Polecam tartę z kremem czekoladowym na orzechowym spodzie.



    Składniki na formę o średnicy 21 cm:

    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    
1,5 szklanki mielonych migdałów

    2 łyżki syropu klonowego (lub miodu najlepiej o wyrazistym smaku)

    2 łyżki oleju (u mnie kokosowego)

    1/2 szklanki mleka (u mnie kokosowego, można użyć też dowolnego roślinnego)

    150g gorzkiej czekolady
    
szczypta soli
    Do dekoracji: dowolne owoce, płatki migdałów

    

Wykonanie:

    Przygotuj spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały zmiksuj ze szczyptą soli. Wlej syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wyłóż ciasto, dociśnij je do dna i boków. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Przygotuj krem. Do miski włóż połamaną czekoladę. W rondlu zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać, zalej nim przygotowaną czekoladę. Poczekaj minutę, a następnie całość wymieszaj na gładką masę. Zalej nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekoruj dowolnymi owocami 
i podprażonymi płatkami migdałów.



    Uwaga:
 do kremu można dodać takie przyprawy jak cynamon, imbir, anyż i kardamon.

  16. Ewelina says:

    Ciastka z czekoladą

    Składniki:
    1 ¾ szklanki mąki owsianej*
    
¾ szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżka mielonego siemienia lnianego
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    ¼ szklanki (u mnie sojowego)
    ⅓ szklanki oleju rzepakowego
    ¾ szklanki gorzkiej czekolady
    szczypta soli

    Wykonanie:
    Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce wymieszaj mielone siemię lniane i mleko. Dodaj do nich cukier, olej i mieszaj 1 min. Mokre składniki i posiekaną gorzką czekoladę dodaj do suchych składników i wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem wykładaj po jednej łyżce ciasta w odstępach 2 cm pomiędzy ciastkami. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10-12 min. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

    *Uwaga: w przypadku braku mąki owsianej można zmiksować płatki owsiane w młynku do kawy lub rozdrabniaczu.

  17. Kruczka says:

    Ciasteczka moooocno orzechowe
    Zmielone orzechy włoskie 2 szklanki
    0,5 szklanki cukru trzcinowego,1 duże jajko,proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
    Wszystkie składniki mieszamy i formuje splaszczone ciasteczka.Piec w temp.180 stopni C.
    Po wyschnięciu można polu kreować.
    Uwaga!Ciasteczka bardzo szybko znikają;)

  18. Przemek says:

    Na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad polecam wyborną Pieczeń cielęcą z ziołową panierką.
    Potrzebujemy:
    – 1 kg cielęcej polędwiczki z kostką
    – 1/2 szklanki orzeszków pinii
    – 1 cebulę
    – 3 ząbki czosnku
    – 1 gałązkę rozmarynu
    – 6 łyżek musztardy ziarnistej
    – 4 łyżki oliwy z oliwek
    – garść startego parmezanu
    – garść ziaren czarnego pieprzu
    – sól

    Mięso natrzeć solą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, utłuc w moździerzu razem z czarnym pieprzem. Cebulę pokroić, ząbki czosnku posiekać, wrzucić do malaksera razem z musztardą, listkami rozmarynu i połową oliwy z oliwek. Zmiksować na gładko i dodać orzeszki pinii, pieprz i starty parmezan. Na patelni rozgrzać resztę oliwy z oliwek. Mięso obsmażyć na rumiano z każdej strony. Gdy mięso przestygnie, posmarować je musztardową
    mieszanką i włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 160C. Piec przez około 1 h.

    Polecam!!!

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi