Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą

swiateczne-kruche-ciasteczka-z-cynamonowa-nutaMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone 😉 Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos. Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce 🙂 A wracając do ciasteczek… polecam Wam je od tak do codziennej herbatki i na święta. Spróbujcie.

cenos-niespodzianka

kruche-ciasteczka-z-cynamonowa-nuta

Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek – ilość zależy od wielkości foremek i grubości ciasteczek)

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu*
  • 2 żółtka jajek klasy M
  • szczypta soli (u mnie Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu o’Sole)
  • opcjonalnie – 1/2 cytryny + cukier puder do przygotowania lukru

*jeśli lubicie mocno wyczuwalny smak cynamonu możecie dodać go więcej

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu.

ciasteczka-przygotowanie-1

Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

ciasto-na-kruche-ciasteczka

Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

ciasteczka-przygotowanie

Każdą porcję pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek i piekarnika – należy obserwować ciasteczka. wyjmujemy gdy brzegi zaczną się rumienić. U mnie trwa to około 12-15 minut.

Ciasteczka studzimy. Ja swoje delikatnie polukrowałam, żeby nadać im delikatnego połysku.

kruche-ciasteczka

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi