Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym)

Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Pyszny deser bez pieczenia. Krajankę tą robiłam już w wielu różnych wersjach, ale ta jest jedną z moich ulubionych. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo ładnie prezentuje się na stole. Uwielbiam to połączenie 🙂 W święta piecze się naprawdę dużo ciast. Warto czasem dodać do menu coś co nie wymaga piekarnika 😉 Spróbujcie, polecam 🙂

Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym)

Składniki:

  • 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu)
  • 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników
  • 100 g masła
  • około 3 łyżki suszonej żurawiny*

*można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 4 pierniczki w lukrze

*Polewa będzie miękka i taka ma być

Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można to zrobić w rękach lub przesypać całość do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia.

W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), pod koniec dodajemy masło orzechowe i łyżkę przyprawy do piernika. Mieszamy aż składniki się połączą tworząc jednolitą masę. Pod koniec dorzucamy suszoną żurawinę, mieszamy jeszcze z dwa razy.

Masę przekładamy do naszych pokruszonych herbatników. Całość mieszamy łyżką.

Następnie wykładamy naszą masę do jednorazowej formy. Wyrównujemy całość łyżką i odstawiamy by masa przestygła. Następnie całość wkładamy do lodówki (lub na chwilę do zamrażalnika).

W tym czasie podgrzewamy śmietankę (na małym ogniu). Do ciepłej dodajemy posiekaną mleczną czekoladę (u mnie pastylki belgijskiej czekolady), mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy ze śmietanką. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki przyprawy do pienika, mieszamy.

Wyciągamy formę z lodówki i oblewamy naszą polewą. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa przestygnie układamy pierniczki lekko wciskając je w polewę.

Wkładamy naszą krajankę do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem wyciągamy z formy (starczy przekroić boki jednorazowej foremki lub w przypadku zwykłej formy wyciągnąć całą krajankę wraz z papierem do pieczenia).

Kroimy ostrym nożem na kawałki.

Smacznego

  

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*