Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Dziś zapraszam Was na prostą, zdrową i szybką w przygotowaniu surówkę z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu. Kilka prostych składników, zdrowy olej z ostropestu i zielony dodatek do drugiego dania gotowy. Ja najczęściej podaję tak przygotowaną surówkę do najrówniejszych sosów mięsnych (dziś z piersi kurczaka).
A dlaczego olej z ostropestu?
Olej z ostropestu jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również sylimaryny. Stabilizuje ona strukturę błon komórkowych, zapobiega ich włóknieniu i działa detoksykująco na organizm. Olej ten jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Świetnie komponuje się z surówkami lub pastami. Posiada subtelny ziołowy aromat.
Gdzie kupić dobry olej z ostropestu?
Warto odwiedzić stronę https://www.olejemilo.pl/ gdzie znajdziecie najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej.
Składniki:
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 słodkie soczyste jabłko
- 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo
- kilka kropli soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko.
Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać 1 łyżeczkę cukru.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego
Uwielbiam surówki z kapusty pekińskiej 🙂
Ja również 🙂
Zapewne smaczna i zdrowa 🙂 Warto wzbogacić sałaki i surówki 🙂
Oj tak 🙂
Prosto, smacznie i zdrowo!
🙂
Lubię kapustę pekińską, bo można z niej wyczarować naprawdę smakowite rzeczy! 🙂 Zawsze mam kawałek w lodówce.
To prawda. Kapusta pekińska jest idealna 😉