Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty Dziś przepis na klasyczny dodatek do drugiego dania. Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka z młodej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam młodą kapustę. Najczęściej przygotowuję z jej udziałem surówki. Ale polecam Wam też pyszny bigos z młodej kapusty lub łazanki z młodą kapustą.


Rada: Jeśli lubicie taką surówkę z młodej kapusty śmiało możecie też wzbogacić o drobno posiekany koperek.

Składniki:

  • pół małej główki młodej kapusty
  • 3 małe marchewki
  • 1 większe jabłko
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżki soku z limonki lub sok z cytryny
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy.

Marchewki i jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do naszej kapusty.

Do składników dodajemy olej, sok z limonki (osobiście wolę bardziej niż sok z cytryny) i olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki (najlepiej ręką, lekko ugniatając przy tym kapustę). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy soku z limonki lub cytryny.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*