Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy raz przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem kukurydzy rodzina była dość zaskoczona. Ale… po spróbowaniu już nie 😉 Surówka po dziś dzień cieszy się u nas popularnością. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji, to szczerze polecam. Prosta, pyszna, w sam raz do drugiego dania. Ja bardzo często podaję ją np. do pulpecików w sosie pomidorowym. Spróbujcie.

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą – pyszna surówka do obiadu

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 małe lub 1 większa marchewka
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 3/4 łyżki octu cydrowego Octim
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki kukurydzy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na około 10-15 minut.

Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę. Dodajemy posiekany koperek, kukurydzę i starte na dużych oczkach (obrane) jabłko.

Na koniec dodajemy majonez, ocet i doprawiamy surówkę solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy).

Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki ładnie się przegryzły.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz