Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiemNa moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność 🙂 Dziś zapraszam Was na pyszną surówkę z czerwonej kapusty w dość nietypowym połączeniu, bo z kalarepą i zielonym ogórkiem. Uwielbiam łączyć moje ulubione smaki i tworzyć z nich wspaniałe surówki, w sam raz do kotletów. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1/2 małej czerwonej kapusty
  • 1 mała kalarepa
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len)
  • 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy pociętego w półplasterki ogórka, posiekany szczypiorek, olej lniany, jogurt, kilka kropel cytryny (należy używać jej ostrożnie, najpierw dodajcie minimalną ilość np. 3 krople) i pieprz. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją w lodówce.

Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem (2)Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą i zielonym ogórkiem

Smacznego

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz