Surówka z białej kapusty z zielonym ogórkiem

Surówka z białej kapusty z zielonym ogórkiemUwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej kapusty z zielonym ogórkiem. Z poprzedniego obiadu – łazanki – został mi kawałek kapusty, który aż się kupił by go wykorzystać 😉 Powstała pyszna surówka idealnie pasująca do chrupiących kotletów z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 1/3 mniejszej główki białej kapusty (resztę wykorzystałam do przygotowania łazanek)
  • 1 zielony ogórek gruntowy
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • olej rzepakowy (około 3/4 łyżki)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę siekamy, przekładamy do miski, solimy. Całość mieszamy (najlepiej dłonią, aż puści sok) i odstawiamy na 5 minut.

Ogórka i marchewki obieramy. Ogórka przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do naszej kapusty. Marchewki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do wszystkich składników dodajemy szczypiorek. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy olej (najlepiej dodać najpierw mniejszą ilość, wymieszać surówkę i opcjonalnie dodać więcej).

Wszystkie składniki surówki mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy).

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*