Strucla z białym serem i kruszonką

strucla-z-bialym-serem-i-kruszonka-1Dziś zapraszam Was na pyszną strucle z białym serem i kruszonką, dodatkowo wzbogaconą nutą słodkiej czekolady. Mój mąż bardzo lubi drożdżowe wypieki, ja za to wprost przepadam za słodkościami z białym serem. Dlatego to połączenie było idealne. Strucle przygotowuje się dość szybko, a ze stołu znika jeszcze szybciej. Filiżanka dobrej herbaty, uśmiechy bliskich i pyszny drożdżowy wypiek ze sporą ilością sera i kruszonki… Dla mnie idealnie 😉 Polecam Wam ten przepis do wypróbowania. Z podanych składników wyjdą Wam dwie mniejsze strucle (tak jak na zdjęciach).

Składniki: (na 2 strucle)

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 4 łyżki masła
  • 1 opakowanie drożdży instant 8 g
  • szczypta soli

Na masę serową:

  • 1 1/2 opakowania sera półtłustego 250 g (, czyli 375 g sera)
  • 7 łyżeczek cukru kryształ
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady*
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miękkiego masła

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania po wierzchu:

  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe, ale nie gorące). Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie wlewamy powoli masło. Zagniatamy całość rękami, aż nasze ciasto będzie miało gładką konsystencję i całkowicie odlepi się od rąk. Formujemy kulę. Odstawiamy w misce przykryte ściereczką na około 45 minut (do podwojenia objętości).

Farsz:

Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do miski i łączymy np. widelcem. Czekoladę mleczną i białą ścieramy (osobno!) na tarce o małych oczkach. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czekoladę mleczną, mieszamy. Analogicznie postępujemy z czekolada białą.

Dalsze etapy:

Po upływie 45 minut jeszcze raz wyrabiamy krótko ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt wykładamy połowę serowej masy (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód).

Uformowane strucle wkładamy do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinamy wierzch każdej strucli i posypujemy kruszonką.

Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wkładamy do miski i delikatnie łączymy ręką.

Wkładamy strucle do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy do przestygnięcia.

strucla-z-bialym-serem-i-kruszonka-3

Gdy nasze strucle przestygną wyciągamy je z foremek i podajemy.

strucla-z-bialym-serem-i-kruszonka-2

Smacznego

Print Friendly

Dodaj komentarz


*