Spaghetti z sosem pomidorowym z passaty

Spaghetti z prostym sosem na bazie passaty pomidorowej Dziś mam dla Was przepis na ekspresowy obiad. Makaron spaghetti z prostym sosem na bazie passaty pomidorowej, to obiad, który przygotujecie dosłownie na ostatnią chwilę. Jest idealny dla zabieganych, dla miłośników makaronowych dań (my zdecydowanie nimi jesteśmy!), jak również dla osób szukających czegoś prostego i niedrogiego na obiad. Spróbujcie. Prosto, ale wyjątkowo smacznie. Czasem naprawdę warto postawić na takie ekspresowe rozwiązania 😉

Składniki:

  • makaron spaghetti – u mnie dziś bezglutenowy Incola
  • 1 cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 małe marchewki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie mały kawałek pora lub suszona cebula
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy. Kroimy w małą kostkę, jedną pokrojoną marchewkę odkładamy na bok (lubię, gdy sos nie jest jednolicie gładki).

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojoną marchewkę, passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy całość do smaku oregano, pieprzem i bazylią. Mieszamy i gotujemy kilka minut, by sos lekko zgęstniał. Następnie próbujemy, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem (w razie potrzeb).

Blendujemy całość na gładki sos. Teraz dodajemy odłożoną wcześniej marchewkę, mieszamy całość (ja czasem dodaję jeszcze niewielką ilość suszonej cebuli lub niewielką ilość posiekanego pora). Podgrzewamy jeszcze chwile i podajemy z makaronem spaghetti.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz