Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Szukacie prostego pomysłu na obiad? Lubicie makarony? Uwielbiacie sosy pomidorowe? Jeśli tak, to to jest propozycja właśnie dla Was 🙂
U nas w domu bardzo lubi się dania z makaronem i najróżniejszymi sosami. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Celowo nie piszę, że jest to bolognese, ponieważ do oryginału mu daleko. W oryginalnym spaghetti bolognese znaleźć by się musiało m.in. wino czy też odpowiedni rodzaj mięsa i naprawdę długi czas przygotowania sosu.
Dzisiejsza wersja jest, to taki mój prosty sposób na pyszny sos do spaghetti, który spokojnie przygotujecie w domu z ogólnodostępnych składników. Sos jest mocno pomidorowy i pyszny. Do tego taki obiad naprawdę syci. Spróbujcie. A może Wy macie jakieś inne ulubione pomysły na sosy do spaghetti?
Składniki:
- około 320 g mięsa mielonego*
- 1 cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- około 400 ml pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
- 1 saszetka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego
- około 3/4 szklanki bulionu*
- około łyżeczki suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
- opcjonalnie odrobina ostrej papryki lub chili (jeśli lubicie)
- makaron spaghetti do podania
- olej do podsmażenia składników
*najlepsze będzie mięso wieprzowe, u mnie dziś z szynki bo takie najbardziej lubi jeden z domowników **ilość zależy od m.in. preferowanej gęstości sosu, można użyć mniej
Przygotowanie:
Szykujemy składniki.
Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu delikatnie podsmażamy posiekaną cebulą i starty na tarce czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą marchew i pokrojoną paprykę, chwilę smażymy. Składniki przekładamy do rondla. Następnie na patelni na około 2 łyżkach oleju obsmażamy mięso mielone, przekładamy je do rondla z resztą składników.
Dolewamy bulion mięsny (najpierw około 120 ml) i koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę dusimy (3-4 minuty). Następnie dodajemy pulpę pomidorowa i przyprawy, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu (papryka powinna zmięknąć), w razie potrzeby stopniowo dolewając niewielką ilość bulionu (nim regulujemy gęstość sosu). Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti i listkami świeżej bazylii.
Smacznego
Cudo. Na pewno wypróbuję
Jeden z lepszych koncentratów jakie kiedykolwiek miałam! Polecam!
Dziękuję za podzielenie się opinią ?