Spaghetti bolognese (delikatny sos)

Spaghetti bolognese (delikatny sos) Dziś przepis na spaghetti bolognese, które w smaku dosłownie rozpływa się w ustach. Proces przygotowania jest dość długi, ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam z 1,5 roku temu od znajomej. Jest tak dobry, że postanowiłam dziś podzielić się nim z Wami z moimi drobnymi modyfikacjami. W przepisie na sos boloński podaję cenne uwagi, które po zastosowaniu mogą przybliżyć jego smak do oryginału. Pamiętajcie, że nie jest to typowe oryginalne spaghetti bolognese jakie zapewne jedliście we Włoszech. Nie mniej całość wychodzi tak pyszna, że u nas znika w mgnieniu oka. Jeśli tak jak ja i moja rodzina lubicie spaghetti bolognese, to koniecznie spróbujcie tego przepisu.

A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.:

Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie

Makaron z kurkami

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś nie miałam, ale polecam Wam go dodać)
  • szczypta oregano
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu (gorącego)
  • 1 szklanka czerwonego wina (można pominąć i dodać więcej bulionu)
  • około 4 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • pół szklanki mleka

Do podania:

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Wytapiamy na małym ogniu aż się zarumieni. Ściągamy na chwilę z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekany seler naciowy i startą marchew. Obsmażamy i wszystko przekładamy do garnka wraz z boczkiem.

Teraz na patelni obsmażamy na oliwie mięso mielone (większy płomień, mięso najlepiej obsmażać partiami). Przekładamy je do garnka. Wlewamy wino i gotujemy około 5 minut mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (rozdrabniamy je łyżką), bulion, przecier i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i oregano. Składniki należy przemieszać.

Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Sos gotujemy dość długo około 2 godziny. Gdzieś w połowie czasu gotowania dolewamy mleko. Dzięki temu sos będzie delikatniejszy, bardziej kremowy.

Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti. Całość warto posypać tartym parmezanem. Ja często dodaję też listki świeże bazylii.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz