Sos pieczarkowy na mleczku kokosowym

Prosty sos pieczarkowy na mleczku kokosowym

Sos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Dziś prosty przepis na pyszny sos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Uwielbiam tą kokosową nutę. Taki sos wspaniale smakuje z kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem. Idealnie nadaje się również do klusek śląskich, kopytek, a nawet mięs. To prosta, smaczna i szybka propozycja na obiad. My go uwielbiamy. Zresztą, przyznam Wam szczerze, że osobiście lubię każdą wersję sosu pieczarkowego. Polecam Wam również kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym. A jeśli szukacie innych przepisów z pieczarkami, to polecam Wam chrupiące pieczarki w panierce. Pyszna przekąska dla każdego. Spróbujcie.

Składniki:

  • około 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • czarny mielony pieprz
  • sól do smaku
  • około 3/4 szklanki mleczka kokosowego 82%

Przygotowanie:

Na maśle szklimy pokrojoną cebulę, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy, doprawiając pieprzem i solą. Dodajemy mleczko kokosowe, na początek około 0,5 szklanki w razie potrzeby dolewając (gęstość sosu zależy od upodobań). Dusimy bez przykrycia kilka minut, pod koniec dodając posiekaną zieloną pietruszkę. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (u mnie zawsze większa ilość pieprzu, sos nie może być mdły). Podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczywem, kaszą, ryżem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*