Sos musztardowo-śmietanowy

Sos musztardowo-śmietanowy (1)Uwielbiam domowe sosy musztardowe. Dziś polecam Wam przepis na sos musztardowo-śmietanowy. Najczęściej podaję go do jajek na twardo lub jaj faszerowanych, kotletów, sałatek itp. Spróbujcie. Przygotowanie takiego sosu zajmie Wam dosłownie chwilę.

Sos musztardowo-śmietanowy (2)

Do przygotowania mojego sosu użyłam musztardy dijon Develey z serii premium. Pyszna musztarda o delikatnej konsystencji o lekko słonym smaku. Jak wszystkie produkty z serii idealnie prezentu się na stole dzięki pięknemu słoiczkowi w kształcie kielicha. Musztarda idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych sosów, dresingów, jako dodatek do mięs itd.

Składniki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • czubata łyżeczka musztardy dijon (u mnie Develey)
  • szczypta cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy majonez, dolewamy 2 łyżki śmietany 18% (u mnie z kartonika), dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy, próbujemy.

Sos podajemy np. do jaj na twardo, faszerowanych, do mięs, sałatek itp.

Sos musztardowo-śmietanowy (1)

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Print Friendly

4 comments

  1. Megly says:

    U mnie bardzo rzadko robi się sosy musztardowe, ale ten wygląda tak świetnie, że z chęcią bym się na niego połakomiła. Tym bardziej, że ma śmietankową nutę, którą lubię. Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz


*