Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto

Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto (1)Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto (3)

Dziś mam dla was wspaniały i niezwykle pyszny pomysł na obiad, który wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto. Paleta smaków na jednym talerzu. A cały sekret tkwi we wspaniałym risotto. Zapewne wiele osób słyszało o tej potrawie, ale mało kto przygotowuje je w domu. Dziś mam dla was rozwiązanie. Wspaniałe risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill. Przygotowanie dania zamknie się w trzech prostych krokach i nie powinno trwać dłużej niż 25 minut. A skład?Risotto zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. Już podczas przygotowania dania unoszą się wspaniałe zapachy. A jedzenie takiego risotto, to po prostu niebo na talerzu 😉 Spróbujcie i Wy – z soczystym kurczakiem lub jako samodzielne danie.

Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto (2)

Składniki:

Do przygotowania risotto:

Do przygotowania soczystego kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże szczypty suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • duża szczypta soli ziołowej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż a następnie na mniejsze na pół. Wkładamy do miski, zalewamy mieszanką przypraw i oliwy. Mieszamy tak, aby mieszanka dokładnie pokryła mięso (można ręką). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie każdy kawałek mięso grillujemy z obu stron na patelni grillowej (na niedużym ogniu).

Risotto z pieczarkami przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu:

Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.

Krok 2. Następnie dodaj białe wino (pominęłam) i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj risotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu.

Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i masło. Dopraw solą i pieprzem.

Porcję pieczarkowego risotto podajemy wraz z grillowanym mięsem. Całość można jeszcze posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi