Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem)

Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe, to produkt zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów, bo aż 6,4%. I choć nazwa wskazuje na risotto możecie go wykorzystać na różne sposoby w swojej kuchni. Spróbujcie, polecam. I zapraszam na przepis na soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem).

Składniki:

  • 4-5 sztuk udek z kurczaka (można użyć też np. ćwiartek)*
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 jajka M
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/3 ostrej czerwonej papryki
  • szczypta soli (u mnie większa)
  • mleko – około 1/3 szklanki
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Przygotowujemy kurczaka:

*Udka powinny być już wcześniej ugotowane. Ja na moich robiłam zupę. Jeśli takich nie macie udka należy ugotować w dobrze doprawionym wywarze. Dzięki temu nasze udka będą soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Opcjonalnie można je również ugotować w wodzie doprawionej solą, pieprzem, a później natrzeć np. przyprawą do kurczaka i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Później postępujemy wg przepisu.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej z taką samą ilością mąki kukurydzianej. Wbijamy całe jajka, dodajemy przyprawy, wstępnie mieszamy. Następnie powoli dolewamy mleko, mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (mleka w razie potrzeby można dodać ciut więcej).

W drugiej misce mieszamy resztę pozostałych mąk.

Udka (oczywiście wystudzone) maczamy najpierw w panierce z obu stron, powinny być ładnie oblepione, a następnie w mieszance mąk. Smażymy na rozgrzanym oleju (powinien sięgać do połowy wys udek) z obu stron na złoto.

W między czasie przygotowujemy ryż:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Następnie podlewamy całość bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do wchłonięcia płynu. Pod koniec doprawiamy do smaku.

Podanie:

Tak przygotowane udka podajemy z aromatycznym ryżem. Ja ułożyłam je na ryżu i posypałam całość posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*