Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo.

Śniadaniowe paluchy drożdżoweKubek kakao i domowe pieczywo, do tego zapach unoszący się po domu… czasem nie trzeba nic więcej, by dobrze rozpocząć dzień. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na śniadaniowe paluchy drożdżowe. Warto czasem przygotować własne domowe pieczywo. Spróbujcie.

Śniadaniowe paluchy drożdżowe. Domowe pieczywo.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3/4 szklanki mleka
  2. 3 szklanki mąki pszennej
  3. 7 łyżeczek cukru
  4. 1 łyżeczka wody
  5. 8g drożdży instant
  6. 4 łyżki oleju
  7. szczypta soli
  8. 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieczywa
  9. opcjonalnie można dodać mak lub sezam na wierzch paluchów
Instructions
  1. Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki).
  2. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, w zależności jaką grubość paluchów chcemy uzyskać). Każdą część rolujemy tworząc podłużne wałeczki na długość blachy. Nacinamy wierzch paluchów. Zostawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie smarujemy paluchy rozmąconym jajkiem (można posypać makiem lub sezamem).
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (wierzch paluchów musi być złoty).
  6. Smacznego
Notes
  1. Przepis własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starego bloga:

    8ewelin
    2015/02/16 07:54:15
    Będę miała idealną kolację bo ja już po śniadaniu
    Obłędnie wyglądają

    matleen
    2015/02/16 15:13:08
    Życzę smacznego

    raf_all
    2015/02/17 01:07:28
    O to też bym zjadł

    mikimama
    2015/02/17 07:36:18
    Zapach podczas pieczenia zapewne był zniewalający!

    matleen
    2015/02/17 23:44:32
    Oj, tak. Nie mogłam się doczekać, aż się upieką…

    barbaramarias
    2015/02/18 16:34:18
    Ale pięknie Ci się upiekły

    wedith
    2015/02/21 11:01:25
    Pychotka! Wyglądają przepysznie!

Skomentuj Marianna Anuluj pisanie odpowiedzi