Śmietankowy sernik z gruszką

Śmietankowy sernik z gruszką przepis

Lubicie serniki? Ja i moja rodzina wprost za nimi przepadamy. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na śmietankowy sernik z gruszką. Idealny na osłodę ciężkiego tygodnia. Sernik, który Wam dziś polecam jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie posiada spodu (choć oczywiście jeśli wolicie serniki ze spodem, możecie taki zrobić z połączenia ciastek rozkruszonych w blenderze i roztopionego masła), a jego dodatkowym atutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu 😉 Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek 😉 No cóż… uwielbiam takie serniki. Dlatego szczerze Wam polecam ten przepis na weekend. Spróbujcie.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Śmietankowy sernik z gruszką 2

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Składniki: (na tortownice 24 cm)

  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 125 g miękkiego masła
  • 4/5 szklanka cukru
  • 4 jajka L
  • 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko)
  • 2 małe słodkie gruszki
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli.

Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach.

Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera.

Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy.

Gruszki obieramy kroimy na pół, wydrążamy środki i odcinamy niejadalne końce, a następnie tniemy w paseczki. Tak przygotowane kawałki gruszek układamy na serniku, wciskając je w masę serową.

Śmietankowy sernik z gruszką 4

Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45-50 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Gdy sernik przestygnie oprószamy go cukrem pudrem.

Sernik warto włożyć i przechowywać w lodówce, wówczas nabierze bardziej zbitej konsystencji.

Śmietankowy sernik z gruszką 3

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*