Śmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy). Często mówię, że w „prostocie siła”. Nie wiem jak Wy, ale ja od dziecka uwielbiałam desery na bazie budyniu. Kilka chwil, kilka prostych składników i… już można cieszyć się słodką chwilą relaksu. Pysznie, prosto… i czasem nic więcej nie trzeba. Lubicie takie desery?
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 małe opakowanie maślanych herbatników
- 500 ml zimnego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 budyń śmietankowy Cykoria
- około 1 pełnej łyżki borówek (w sezonie jagód)
- listki świeżej mięty
- gęsty sos jagodowy*
*przygotowany z mrożonych jagód lub kupny
Przygotowanie:
Budyń gotujemy według instrukcji (ale dodaję wyłącznie 1 łyżkę cukru). Na dno pucharków / szklanek kruszymy maślane herbatniki, wykładamy porcję budyniu, znów tworzymy warstwę z pokruszonych herbatników. Następnie wykładamy po kilka borówek. Całość polewamy sosem jagodowym. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.
Smacznego
Często pytacie mnie o podkładki, które od jakiegoś czasu goszczą na moich zdjęciach. Oczywiście i Wy możecie je nabyć. Wystarczy zajrzeć an fanpag Natura Drewna, gdzie znajdziecie o wiele więcej pięknych rzeczy. Polecam!
„najłatwiejszy” – to mnie przekonało hehe 😀
😉