Śmietankowo-wiśniowe babeczki

Śmietankowo-wiśniowe babeczki (1)Śmietankowo-wiśniowe babeczki (3)

Dziś zapraszam Was na pyszne, puszyste śmietankowo-wiśniowe babeczki. Idealne zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Proste w przygotowaniu, dlatego tak często przygotowuje je właśnie w niedzielę. W końcu, to jeden z tych dni, gdzie warto po prostu odpocząć i poświęcić czas tylko i wyłącznie najbliższym 🙂 Miłego dnia moi drodzy i… smacznego 🙂

Śmietankowo-wiśniowe babeczki (2)

Składniki: (na 10-12 sztuk)

Do podania:

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek) i cukier. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i olej. Łączymy obie miski, mieszamy. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę cytrony, krótko mieszamy.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotki, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce Naturalnie owocowe z wiśnią.

Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie.

Po przestudzeniu babeczki polewamy sosem wiśniowym (deserowym) i posypujemy płatkami migdałowymi.

Śmietankowo-wiśniowe babeczki (4)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Saudyjskie Wielbłądy Gotują Anuluj pisanie odpowiedzi