Dziś zapraszam Was na pyszne, puszyste śmietankowo-wiśniowe babeczki. Idealne zarówno dla małych jak i dużych łasuchów. Proste w przygotowaniu, dlatego tak często przygotowuje je właśnie w niedzielę. W końcu, to jeden z tych dni, gdzie warto po prostu odpocząć i poświęcić czas tylko i wyłącznie najbliższym 🙂 Miłego dnia moi drodzy i… smacznego 🙂
Składniki: (na 10-12 sztuk)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego (proszek)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrony Targroch (doskonale wzbogaca smak babeczek)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1 jajko M
- po 1 łyżeczce z owocem (wisienką) Stovit Naturalnie owocowe Wiśnie
Do podania:
- sos wiśniowy deserowy do polania babeczek
- płatki migdałowe (u mnie Targroch)
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek) i cukier. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko i olej. Łączymy obie miski, mieszamy. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę cytrony, krótko mieszamy.
Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotki, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce Naturalnie owocowe z wiśnią.
Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie.
Po przestudzeniu babeczki polewamy sosem wiśniowym (deserowym) i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego
Wyglądają bardzo apetycznie:) Pozdrawiam wszystkich łasuchów 🙂
Dziękujemy i pozdrawiamy 😀
Pysznie wyglądają 🙂 bardzo chętnie bym zjadła taka babeczkę 🙂
Dziękuję i… zapraszam na babeczkę 😉
Bardzo podobnie robimy babeczki czekoladowe 🙂
😀 Babeczki mają to do siebie, że można dowolnie modyfikować podstawowy przepis 🙂
aLEŻ WSOPANIALE SIE PREZENTUJA , MUSZA BYĆ BARDZO SMACZNE
Dziękuję 😀 i polecam