Śmietankowo-malinowe lody

Śmietankowo-malinowe lody Dziś Dzień Dziecka, więc i przepis na pyszne i dziecinnie proste słodkości. Śmietankowo-malinowe lody na patyku. Moje dzieci uwielbiają lody. Zresztą jak widzicie jeden z lodów nie dotrwał w całości do zdjęcia 😉

Zresztą… przyznam szczerze, że ja i reszta dorosłej części rodziny też lubią takie desery. Zwłaszcza teraz, gdy letnie dni są coraz cieplejsze, coraz chętniej sięgamy po lodowe słodkości. Przygotowanie tych lodów jest naprawdę proste. A efekt? Nic tylko jeść ze smakiem. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na 5 porcji)

  • 330 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (zimnego z  lodówki)
  • około 10 łyżeczek malinowego Variegato Kandy* lub malinowe piure (maliny blendujemy z cukrem)
  • około 5-6 płaskich łyżek cukru pudru (dodajemy stopniowo i próbujemy, ilość zależy od tego jak słodkie lody lubimy, można dodać mniej)

*vergiato jest też idealne do polewania lodowych deserów lub do podania z placuszkami

Przygotowanie:

Ziemną śmietankę wlewamy do miski, dolewamy zimne mleko i dodajemy cukier (najlepiej najpierw mniejszą ilość). Miksujemy na małych obrotach, składniki mają się tylko lekko napuszyć, a cukier rozpuścić. Próbujemy i opcjonalnie dodajemy cukru.

Naszą śmietankowo-mleczną mieszankę przelewamy do foremek, zostawiając w nich troszku miejsca. Dodajemy do każdej po 2 łyżeczki malinowego Variegato. Lekko mieszamy łyżeczką, wówczas malinowy dodatek będzie bardziej widoczny.

Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością z naszych foremek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz