Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem

Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem (1)Uwielbiam potrawy z ryżem i zielonymi kolorami. Mając takie barwy na talerzu od razu wzrasta mi apetyt. Dziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie – smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na szybki obiad, kolację, a nawet śniadanie. Wszystko zależy od Was. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu brązowego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 czubatych łyżek groszku (u mnie Jamar)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (uwaga! nie należy go rozgotować).

Cebulkę kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Następnie zdejmujemy na chwilę patelnię z ognia i wbijamy jajko, szybko mieszamy. Patelnię znów stawiamy na gaz (minimalny płomień). Wsypujemy nasz ryż, mieszając podsmażamy całość. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy potrawę pieprzem.

Na koniec wsypujemy zielony groszek i szczypiorek, mieszamy szybko. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Podajemy od razu.

Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem (2)Smacznego

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*