Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną

Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycję z ryżem w roli głównej. Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną, to wspomnienie dzieciństwa, do którego wracam niejednokrotnie. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na obiad, jak i (w mniejszych porcjach) jako sytą kolację. My uwielbiamy to połączenie. Słodycz jabłka, wzbogacona nutą cynamonu i kwaskowatość żurawiny. Do tego najlepszej jakości ryż Karoon. Takie danie musi smakować 😀

O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania). Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren, co świadczy o jego jakości. Sprzedawany jest w tradycyjnych, materiałowych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Worki z materiału, sprawiają, że nasiona zachowują optymalną wilgotność. Ryż dostępny jest w pojemnościach: 5 kg, 2 kg, 1 kg oraz 200 g. Pamiętajcie także, że basmati to odmiana bogata w witaminy z grupy B które wspierają działanie naszego układu nerwowego. W moich kuchennych szafkach po prostu nie może zabraknąć tak dobrego ryżu 🙂 Polecam go i Wam.

Składniki:

  • około 100-120 g ryżu basmati Karoon*
  • 2 większe jabłka
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • garść żurawiny Smaki na miarę

Przygotowanie:

Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż (często mieszając) około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia. Uwaga! Pod koniec gotowania (tak 2-3 minuty) do ryżu dodajemy naszą żurawinę.

Na patelni rozpuszczamy dwie czubate łyżeczki masła. Dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłka i łyżkę cukru trzcinowego, chwilę smażymy mieszając składniki. Całość posypujemy cynamonem, jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając. Po czy dodajemy nasz ugotowany ryż z żurawiną. Mieszamy i smażymy całość jeszcze z 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z palnika i od razu podajemy. U mnie dodatkowo do podania listki świeżej mięty.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz