Smażony ryż z jabłkiem i cynamonem

smazony-ryz-z-jablkiem-i-cynamonemDziś zapraszam Was na szybkie danie – smażony ryż z jabłkiem i cynamonem. Idealny na jesienną szarugę. Ciepły, szybki, a za sprawą cynamonu i dodatku miodu wspaniale rozgrzewa. Spróbujcie. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10-15 minut 🙂 (w zależności od użytego ryżu). Do przygotowania dania użyłam oleju rafinowanego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ma zdrowotne właściwości. Choć jedna butelka zawsze musi być w mojej kuchni 🙂

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • około 1 i 1/3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
  • 1-2 łyżeczki miodu (lub do smaku wg uznania)
  • 2 małe jabłka

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej (mały ognień). Następnie ścieramy dwa obrane jabłka, chwile smażymy mieszając łyżką. Po czym całość posypujemy cynamonem (ilość wg uznania). Znów smażymy 2-3 minuty. Następnie do naszych cynamonowych jabłek dodajemy gorący, ugotowany ryż i miód do smaku (ilość miodu dostosujemy do własnych upodobań smakowych i słodkości jabłek). Całość smażymy jeszcze z 2-3 minuty mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy do naszego ryżu jogurt, szybko mieszamy i podajemy danie póki jest ciepłe.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz