Smażona ryba i zestaw surówek, to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą panierkę polecam Wam sprawdzić ten przepis – ryba w kukurydzianej panierce
Do ryby najczęściej podaję zestaw ulubionych surówek. U nas są nimi:
- kapusta kiszona,
- buraczki,
- i prosta surówka z kiszonych ogórków.
Ale możecie oczywiście podać smażoną rybę z innymi dodatkami. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad zajrzyjcie do zakładki „Obiadu”. Miłego dnia moi drodzy i… smacznego 🙂
Składniki:
- mrożone płaty z mintaja (4 płaty)
- 4 czubate łyżki mąki pszennej – użyłam luksusową PZZ Białystok
- 2 jajka
- przyprawy: słodka czerwona papryka, świeżo mielony czarny pieprz, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Płaty należy wcześniej rozmrozić i osuszyć. Każdy płat doprawiamy słodką czerwoną papryką (szczypta), solą i świeżo mielonym pieprzem.
Płaty można smażyć w całości lub pokroić na mniejsze kawałki (tak jak u mnie).
Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy widelcem.
Kawałki ryby obtaczamy w mące, w jajku i znów w mące. Smażymy na złoto z obu stron.
Tak przygotowaną rybę podajemy z zestawem surówek i ziemniakami lub frytkami.
Smacznego