Smażona brioszka na słodko

Smażona brioszka na słodko. Dziś propozycja na szybką kolację lub śniadanie. Smażona brioszka (briosza) na słodko. W ten sam sposób możecie przygotować również np. chałkę lub resztki jakiegoś drożdżowego ciasta. Prosto, szybko, a jak smacznie. Często powtarzam, że w prostocie siła. Tak przygotowaną brioszkę możecie podać oprószoną cukrem pudrem lub z porcją świeżych owoców. Spróbujcie, polecam.

Szukając innych prostych propozycji na śniadanie lub kolację polecam Wam spróbować:

Składniki:

  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 grubsze kawałki („kromki”) brioszy Brześć
  • cukier puder do oprószenia
  • listki świeżej mięty lub porcja owoców do podania

Przygotowanie:

Do głębokiego talerza wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy cukier wanilinowy i wbijamy 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie widelcem. Maczamy z obu stron nasze kawałki brioszki i smażymy na złoto na maśle.

Podajemy oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty lub z porcją owoców.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj justyna Mróz Anuluj pisanie odpowiedzi