Słodko-kwaśna pokusa (deser)

Słodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często 😉 Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze prezentować i cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem z moją przyjaciółką. Połączenie słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej z kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować.

A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj (klik)

Składniki:

  • 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio
  • 2-3 łyżki śmietanki zimnej
  • 125 g mascarpone
  • 4 ciastka
  • 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • bita śmietana
  • dowolne ozdoby

Przygotowanie:

Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych obrotach. W razie potrzeby dodajemy więcej śmietanki.

Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie i nakładamy porcje bitej śmietany. Deserki dowolnie zdobimy i podajemy.

Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj KONESSO Anuluj pisanie odpowiedzi