Słodkie 5 minutowe rożki z serem

Słodkie 5 minutowe rożki z serem Dziś mam dla Was pomysł na ekspresowy deser. Takie 5 minutowe rożki nadziane białym serem najczęściej przygotowuję do popołudniowej kawy lub herbaty. Moje maluchy też za nimi przepadają. W końcu tak nadzianym rożkom ciężko się oprzeć 😉 Przepis jest niebywale prosty i sprawdza się na wiele okazji. Takie szybkie ciasteczka przygotowuję również na najróżniejsze spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, a nawet piknik na świeżym powietrzu.

Na takie okazje sprawdzą się też wyjątkowe deski od Simply Wood. Polecam! Piękne, solidne, na lata 😀 Praktyczne drewniane deski kuchenne stworzone przez polską firmę. Wszystkie opatrzone Certyfikatem FSC. Serwowanie i przygotowywanie potraw na takich deskach, to czysta przyjemność. Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu kocham drewniane wyroby. A te deski na pewno będą mi służyć przez lata. Niedługo pokażę Wam inną deskę, którą udało mi się zamówić od Simply Wood.

A wracając do naszych słodkich rożków… Pamiętajcie, że takie ciasta francuskie, czy to w postaci rożków czy ślimaczków, śmiało możecie też przygotować z innym nadzieniem. U mnie często pojawiają się ciastka francuskie z dżemem, ciastka francuskie z marmoladą, cynamonem, czekoladą i oczywiście z najróżniejszymi owocami (np. truskawkami). Do skonały sposób na deser w stylu „raz dwa” i do piekarnika 😉

 

Składniki:

  • 250-300 g twarogu (najmniej 250 g, ja dziś użyłam 300 g)
  • 2 łyżki cukru + do posypania rożków
  • 1 jajko klasy M
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiennie można dodać np. 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
  • 1 płat/opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie wersja XL)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)

Płat ciasta rozwijamy i kroimy na duże kwadraty (nie musi być idealnie, przy zlepianiu można to wyrównać).

W górnym rogu każdego robimy po 3 małe nacięcia.

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtko (białko zostawiamy, będzie nam potrzebne do smarowania rożków), ekstrakt waniliowy i 2 łyżki cukru. Łączymy składniki widelcem.

Tak powstały farsz nakładamy na połowę kwadrata (ja robię w dłoniach większe kulki z farszu, dzięki temu nie rozpada się na boki i jest go w każdym rożku naprawdę dużo), przykrywamy drugą połową z nacięciami i zlepiamy w dłoniach rogi tworząc rożki. Każdy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Brzegi rożków dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Rożki smarujemy białkiem. 

A na koniec posypujemy cukrem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

Studzimy i podajemy na drewnianej desce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*