Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie

Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Przygotowuję je zarówno na Święta, jak i na Sylwestra czy też inne okazje. Proste w przygotowaniu, z dużą ilością cebuli. Śledzie w oleju z cebulą trzeba przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie, że muszą postać 24 godziny, aby wszystkie smaki ładnie przeszły. Śledzie w oleju możecie pokroić, zostawić w całości lub zwinąć w ruloniki. Ja lubię tą ostatnią wersję, bo ładnie prezentuje się na stole.

A czy i u Was na świątecznym stole zawsze muszą pojawić się tradycyjne śledzie w oleju?

Składniki:

Przygotowanie:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny.

Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka, solimy i odkładamy na około 15 minut. Po tym czasie odciskamy ją ręką i płuczemy z soli. Cebulę można też przelać wrzątkiem.

Śledzie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie).

Do szklanego naczynia z pokrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli, listki laurowe, ziarenka pieprzu, śledzie i znów cebule i resztę składników. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na 24 godziny, aby smaki ładnie przeszły. 

Układamy ładnie na naczyniu i podajemy z cebulą ze słoika.

Smacznego

Polecam Wam przyprawy ze sklepu Skworcu

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz