Serowo limonkowe pączki

Serowo limonkowe pączki

Serowo limonkowe pączki (3)

W chłodne jesienne dni, gdy za oknem widać piękno zmieniającego się lasu (uwielbiam te barwne liście). Nic nie smakuje tak dobrze jak szybki, pyszny deser w towarzystwie ciepłej herbaty. Ja dziś polecam Wam serowo limonkowe pączki i wyborną herbatę RICHMONT, którą podałam w przeuroczym porcelanowym zestawie DUO Ten zestaw zachwycił nie tylko mnie, ale też i całą moją rodzinę oraz przyjaciół. Picie z niego, to czysta przyjemność. Uroczy dzbanek, filiżanka oraz talerzyk daje możliwość pełnego celebrowania picia ulubionej herbaty. Osobiście polecam Wam spróbować  wersji Richmont Spicy Cinnamon Zakochałam się w tym smaku.

Porcelanowy zestaw DUO Richmont (1)Porcelanowy zestaw DUO do herbaty RICHMONT

Porcelanowy zestaw DUO Richmont (2)

Wspaniałe herbaty RICHMONT – u mnie mieszanka czarnych herbat oraz owocowych

herbaty RichmontSerowo limonkowe pączki (4)

Składniki:

  • 250 g sera śmietankowego typu pacynka
  • 210-220 g mąki pszennej + do obtaczania
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • 1 łyżeczka sody
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (pominęłam)
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały ser, wbijamy jajka, wyciskamy sok z 1/2 limonki, dodajemy cukier, śmietanę, szczyptę soli i sodę, mieszamy wstępnie łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników (masa będzie się kleić).

Serowo limonkowe pączki przygotowanie (1)

Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki.

Serowo limonkowe pączki przygotowanie (2)

Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto-brązowy kolor.

Po wyjęciu z oleju odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy obficie cukrem pudrem.

Domowe serowo limonkowe pączki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu w towarzystwie ulubionej herbaty. Ja polecam Wam w szczególności herbatę Richmont Spicy Cinnamon. Idealna na jesienne, chłodne wieczory.

Serowo limonkowe pączki (1)

Serowo limonkowe pączki i pyszna herbata RICHMONT

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Di gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi