Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe

Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe (1)Dziś zapraszam Was na kolejną karnawałową słodkość. Takie serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe są idealne na przyjęcia czy po prostu słodką „zachciewajkę”. Ciasto przygotujecie dosłownie w tytułowe 3 minuty. Kilka składników, łyżka do mieszania i… już za chwilę można smażyć pyszne małe pączki. Spróbujcie, polecam. A jeśli szukacie dobrego przepisu na faworki polecam Wam faworki trydenckie (klik) lub faworki na jogurcie (klik).

Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe

Składniki: (na duży talerz małych pączków)

  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią)
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego 10% tłuszczu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska Młyny Stoisław)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 małe jajka
  • olej do smażenia (u mnie około 1/2 litra)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały waniliowy serek homogenizowany, dodajemy jogurt typu greckiego, mieszamy. Następnie wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę cukru i znów mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta (będzie lepka).

W małym garnku rozgrzewamy olej. Maczamy małą łyżeczkę w oleju a następnie nabieramy masy na pączki. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy olej pączek powinien zaraz wypłynąć na wierzch. Smażymy na raz po około 4-5 pączków. Pączki powinny same się obracać podczas smażenia, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor (uwaga po rozgrzaniu oleju zmniejszamy płomień, nie smażymy na zbyt dużym bo pączki szybko usmażą się z wierzchu, ale nie w środku).

Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a potem obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe (2)

Do przygotowania pączków użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 

 

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*