Serowe placuszki z sosem wiśniowym

Serowe placuszki z sosem wiśniowym (1)Dziś zapraszam Was na delikatne serowe placuszki z sosem wiśniowym. Takie placuszki dosłownie rozpływają się w ustach. Oczywiście możecie je podać równie dobrze posypane wyłącznie cukrem pudrem, polane innym sosem, a nawet z ulubionym dżemem. Tu wybór zostawiam Wam 😉 Ja żeby umilić już w pełni tą śniadaniową chwilę podałam je z sosem wiśniowym i… wspaniałą, aromatyczną wiśniowo-rumową herbatą PIRATEA od TeaRebels. Coś cudownego. Ta herbata już przy zaparzaniu zachwyca unoszącym się aromatem. Czasem wystarcza mi wyłącznie ona i ulubiona książka. Polecam Wam zajrzeć na stronę TeaRebels, gdzie każdy miłośnik dobrej herbaty i kawy znajdzie coś dla siebie. A wracając do serowych placuszków… spróbujcie, bo naprawdę warto 🙂

Serowe placuszki z sosem wiśniowym (2)

Składniki:

  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego*
  • 3 łyżki mleka (u mnie 2%)
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko M
  • olej kokosowy do smażenia
  • propozycja podania: sos wiśniowy i aromatyczna wiśniowo-rumowa herbata PIRATEA od TeaRebels

*u mnie Almette, ale może być właściwie każdy

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały śmietankowy serek kanapkowy, wbijamy 1 jajko, dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu.

Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą.

Smacznego

Wysmakowane śniadania

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz