Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami

Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami (1)W przypływie chwili powstają czasem wspaniałe połączenia 🙂 Tak właśnie jest w przypadku serowych placuszków z konfiturą z kokosa i malinami. Musicie koniecznie spróbować. Jak dla mnie, to małe niebo na talerzu 😉 Smaki idealnie się łączą ze sobą. Do tego placuszki są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. A konfitura z kokosa… coś cudownego. Jeśli jeszcze takiej nie próbowaliście, to polecam 🙂 Wielbiciele kokosowych smaków na pewno będą zachwyceni.

Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami

Składniki:

  • 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka
  • 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450)
  • 1 jajko M
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie Świata
  • kilka malin do podania
  • opcjonalnie niewielka ilość sosu wiśniowego
  • mała ilość tłuszczu do smażenia – u mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło Ghee).

Placuszki układamy jeden na drugim smarując górę każdego placuszka konfiturą z kokosa. Na ostatni placuszek układamy maliny. Całość można delikatnie polać sosem wiśniowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi