Serowe leniwe kluseczki

Serowe leniwe kluski przepis

Serowe leniwe kluseczki, czyli pyszne kluski z twarogu, jajek i mąki. To wspaniały pomysł na obiad dla najmłodszych domowników. Kluski z tego przepisu wychodzą delikatne i mocno serowe. Moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że i ja je uwielbiam. W przygotowaniach zawsze dzielnie pomaga mi moja córeczka. Uwielbia rolować serowe wałki na blacie. Ten przepis podbił serca moich dzieci i wszystkich małych gości 😉 Spróbujcie i Wy.

Z czym podawać takie serowe leniwe kluseczki? Można je posypać brązowym cukrem, podać z cynamonem lub z naturalnym jogurtem i owocami. Tu właściwie nie ma ograniczeń. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubi wasza pociecha.

Składniki: (na około 45-50 klusek)

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2 średnie jajka
  • 100-120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: cukier trzcinowy, cynamon, jogurt naturalny, owoce

Rady: Przygotowując leniwe kluseczki musicie pamiętać, by nie dodawać za dużo mąki. Jej nadmiar sprawi, że kluseczki mogą wyjść za twarde. W przepisie występuje masło. Jeśli użyjecie tłustego twarogu można pominąć jego dodatek lub dodać wyłącznie 1 łyżkę.

Przygotowanie:

Twaróg mielimy w maszynce do mielenia lub przepuszczamy przez ręczą praskę.

Do miski ze zmielonym twarogiem dodajemy miękkie masło.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z twarogiem i masłem. Mieszamy składniki łyżką (dokładnie!). Dodajemy około 100 g mąki i szczyptę soli, znów wszystko mieszamy. Uwaga! Mąki nie dodajemy więcej niż 120 g (ja przeważnie dodaje 100 g).

Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do reszty składników. Teraz należy ją delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki. Masa będzie lepka, ale nie dodawaj do niej więcej mąki.

W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy ta się zagotuje zmniejszamy moc palnika.

Blat oprószamy mąką. Łyżką nakładamy porcje masy serowej na oprószony blat. Porcję masy serowej oprószamy lekko mąką też z góry. Dłońmi rolujemy wałek o średnicy około 3 cm. Następnie kroimy go na kluseczki. Kluseczki można też formować w dłoniach, ale wówczas każda może wyjść nam inna 😉

Każdą tak przygotowaną porcję kluseczek gotujemy w naszej wodzie. Uwaga! Woda nie powinna mocno bulgotać. Po minucie od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody można je wyciągać.

Serowe leniwe kluseczki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś cukier trzcinowy. Polecam też wersję z jogurtem i owocami lub z cynamonem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Pozostaw odpowiedź Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

*