Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher

Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocherSerowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher (3)

Dziś zapraszam Was na tartę pełną smaków. Pyszne serowe nadzienie doskonale komponuje się z kruchym spodem, powidłami śliwkowymi i kruszonką z ferrero rocher. Całość warto polać sosem wiśniowym. Delikatne, niepowtarzalne połączenie smaków. Pomysł na tartę podsunęła mi moja kochana siostrzenica, która pomagała mi tego dnia w pieczeniu 🙂 Polecam Wam spróbować. Tarta idealna na każdą okazję. Nie za słodka, ale pełna smaków. Po prostu pyszna 🙂

Jednym ze składników tarty są pyszne powidła śliwkowe Jamar. Miałam już nie raz przyjemność korzystać z produktów Jamar w mojej kuchni i za każdym razem jestem zadowolona z ich smaku i konsystencji. Ostatnio otrzymałam do przetestowania kilka kolejnych produktów oraz ekologiczną torbę, która często towarzyszy mi na zakupach 😉

Produkty Jamar (2) Produkty Jamar

Warto odwiedzić profil Jamar na Facebook, gdzie znajdziecie różne kulinarne ciekawostki, porady i przepisy.
 
Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach detalicznych rynku tradycyjnego oraz  w sieciach: Groszek, Lewiatan, Livio, Żabka.  

 Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher (2)Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher

Nie ma jak wypieki z siostrzenicą – zawsze stworzymy coś oryginalnego i pysznego 😉

 

Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą)

Na tartę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny (gęsty)

Na „nadzienie”:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka)
  • 3 kuleczki ferrero rocher
  • sos wiśniowy do podania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek) i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Na wierzch nakładamy po kilka łyżeczek powideł śliwkowych (rozsmarowując je łyżeczką tworząc „esy-floresy”). Tartę z nadzieniem wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty na 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 12-15 minut (warto obserwować brzegi tarty).

Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu tartę obsypujemy posiekanymi kuleczkami ferrero rocher. Możemy też od razu delikatnie polać ją sosem wiśniowym.

Tartą podajemy samą lub polaną sosem wiśniowym.

Smacznego

 

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*